TK Písek

Oslava 125 let od založení TK Písek

Písecký tenis oslaví 125 své existence

Historie tenisu v Písku zasahuje do tří století. Tím se nemůže hned tak někdo pochlubit. A platí to i o sportovních klubech a dalších sportovních spolcích. Písek se svým tenisem takovou historii má. Oslaví ji v úterý 21. června od 16 hodin na svých kurtech v areálu u Výstaviště.

Tenisový klub Písek skutečně vznikl v roce 1897. A byl po I. ČLTK Praha a ČLTK Plzeň, teprve třetím založeným tenisovým klubem v dnešní České republice. Za 125 let své existence stihl hodně. Vychoval spousty tenistek a tenistů. Lukáš Dlouhý byl v první desítce světového pořadí ve čtyřhře a nakoukl i do první stovky mužů ve dvouhře. Tomáš Zíb se stal nejlepším Jihočechem historie ve dvouhře. Ve světovém žebříčku byl i v první padesátce ATP mezi muži.

V Písku se také hrála řada turnajů. Už v době po druhé světové válce, kdy se do Prahy na Štvanici sjížděli nejlepší tenisté světa na velký turnaj, stavěli se poté na mezinárodním turnaji v Písku. Byl tehdy druhý největší v republice, hrálo se O cenu míru. Písecké kurty skutečně okusila řada světových hráčů.

Legendární Martina Navrátilová zde jako o dost mladší vyhrála turnaj mistrovství republiky do 18 let. Jako malá zde vyhrála turnaj i Martina Hingisová, další z dlouhodobých světových jedniček historie ženského tenisu. Turnaj mistrovství republiky starších žáků zde ovládl ve dvouhře Jan Kodeš. Písek navštívila řada českých špičkových hráčů i hráček. Písecké kurty poznával v některých dobách bez nadsázky celý tenisový svět.

Oslavy se uskuteční za přítomnosti předních odchovanců klubu i dalších hostů. „Přijedou dle svých možností,“ poznamenal Jaroslav Zíb, který s Vladimírem Kukou v rámci Jihočeského tenisového svazu podílí na přípravě oslav. V plánu je exhibice, aby se dnešní mladé naděje mohly podívat na dobrý tenis.

Připravuje se výstava dobových fotografií i tiskovin, která bude v areálu po oslavách ke shlédnutí i v dalších dnech. „Na všední den jsme naplánovali oslavy proto, že chceme dát příležitost všem, kteří jezdí o víkendech na turnaje nebo na chalupy,“ vysvětlil Jaroslav Zíb. Připraveno bude občerstvení.

Oslavy 125 píseckého píseckého tenisu si zaslouží pozornost i proto, že zdejší klub nezastavilo v jeho chodu nic. Ani těžké povodně v roce 2002, které zničily kurty do velké hloubky a vytopily zázemí v areálu do velké výšky. Zaslouží si pozornost sportovců i ostatní veřejnosti.

Michal Cirmaciu, tiskový mluvčí JTS